torstai 6. helmikuuta 2014

Maailman paras hernekeitto on löytynyt - vai onko?




Hernekeitto. Kuinka yhteen ruokaan voikaan liittyä niin paljon tunteita ja intohimoa!

Maukkaan, täyteläisen, hyvistä raaka-aineista hiljalleen valmistetun keiton nauttiminen on kuin pieni pako tästä todellisuudesta, vaipuminen johonkin kauniiseen ja seesteiseen olotilaan. Sellaiseen tilaan, missä ihmisen mieli rauhoittuu ja sisimmässä alkavat velloa lämpö sekä ilma.

Harva ruoka jakaa mielipiteitä niin vahvasti kuin tämä keittoruokien kuningas. Hernekeitto (ransk. soupe d'ärde) ja sen lisukkeet ovat aiheuttaneet monia kiistoja läpi ihmiskunnan historian. Yksi vakavimmista selkkauksista oli, kun harhaoppisimmat ruoanlaittajat käyttivät keitossa kunnon lihan sijasta kinkkusuikaleita. Törkeä temppu sai osakseen valtavaa paheksuntaa ja petolliset kokit joutuivat lopettamaan kinkkusuikaleleikkinsä välittömästi.

Sipulia taas on tippa linssissä moitittu "barbaarien mausteeksi", mutta nykyajan sivistyneessä yhteiskunnassa sen on laajalti tunnustettu olevan mitä parhain hernekeiton lisuke. Sinappi on vakiintunut keiton mainioksi perusmausteeksi, eikä sinapin ja hernekeiton liittoa olekaan kyseenalaistettu aikoihin. Keittonautinnon kruunaa tietysti perinteinen pannukakku- tai lettujälkiruoka.

Tämän blogin pitäjät (Ilja, Antti ja Heikki) uskovat löytäneensä maailman parhaan hernekeittopaikan. Valtakunnalliseenkin julkisuuteen ponnahtanut Lounaskahvila Pamilo tarjoaa hernekeittoa jokaisena torstaina. Pamilo on keidas, jossa olemme syöneet hernekeittoa toistakymmentä vuotta, emmekä ole pettyneet ruoan laatuun kertaakaan.

Olemme kuitenkin avarakatseisia kulinaristeja. On olemassa teoreettinen mahdollisuus, että jossain on vielä parempi hernekeittoateria. Jos tällainen paikka on, se on löydettävä!

Pamilon pöydästä kohti uusiakin hernekeittoja ponnistaen,
Heikki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti