torstai 13. maaliskuuta 2014

Hernekeittopurkin pehmeä isosisko

Hernekeitto, jota tekee mieli puristella.
Törmäsin Jalostajan nettisivuilla itselleni uuteen hernarimuotoon, nimittäin pussihernekeittoon. Aluksi luulin sen olevan tyypillisen pussikeiton kaltainen, eli jauhetta johon lisätään vesi. Vihreän pölähdyksen sijaan kyseessä on kuitenkin pussi, joka sisältää heti käyttövalmista tavaraa.

Vaikka purkkihernekeittoa löytää jokaisesta ruokakaupasta, pussihernari ei ollutkaan yhtä helppo ostettava. Parin hukkareissun jälkeen Joensuun Pilkon Citymarketista löytyi kuitenkin hernekeittopussi hintaan 2,39 euroa.

Ei ole ihme että pussia joutui hieman etsimään, sillä hernekeittopusseja lähtee matkaan Turusta Jalostajan tehtaalta hyvin vähän verrattuna hernekeittopurkkeihin. Erilaisia hernekeittoja tehdään tölkkeihin vuosittain jopa 7,5 miljoonaa purkillista. Määrään verrattuna pussihernekeitto on lähes harvinaisuus.

- Niitä valmistamme vuodessa noin 50 000 pussia, mutta määrä on kasvussa, kertoo myyntipäällikkö Jaakko Lunden.

Ensikosketus hernekeittopussiin toi hymyn huulille. Kun on tottunut kylmään ja kovaan tölkkiin, tämä hauskasti kädessä löpristelevä pussi tuntui huvittavalta! Pussi on aika jämäkkää tekoa, mutta tottakai sitä piti koemielessä yrittää murjoa rikki mm. kynnellä tökkimällä. Vahva pussi kuitenkin kesti moitteetta tehdyt vääntelyt, puristelut ja töksyttelyt. Vahvasta rakenteesta huolimatta pussi silti aukesi jopa yllättävän nätisti, kun pussin yläosan repi auki.

Pussissa on keittoa valmistajan ilmoituksen mukaan 584 grammaa, eli noin 150 grammaa vähemmän kuin hernekeittopurkissa. Pussissa oleva tavara kuitenkin on selvästi löysempää. Jalostajan laatupäällikkö Minna Uusitalo vahvistaa havainnon.

- Pussihernekeitto ei vaadi veden lisäämistä, vaan se on aivan valmis keitto. Purkkihernekeittoonhan suositellaan lisättävän puoli purkillista vettä, Uusitalo kertoo.

Eli vaikka hernekeittopussi on purkkia kookkaampi, lopullinen soppamäärä kattilassa on sama. Pussihernekeiton lienee oltava notkeampaa myös siksi, että hernarin saa solahtamaan ulos pussista nätisti.

Jalostaja on tuonut kulttiaseman saavuttaneiden purkkihernekeittojen rinnalle paitsi pusseihin, myös pahvitetroihin pakattuja keittoja.

- Kuluttajilla on erilaisia tarpeita ja markkinoilla on myös uudistuttava, Uusitalo pohtii.

Tarvitseeko purkkihernekeiton ystävän olla huolissaan siitä, että tetrat ja pussit syrjäyttävät purkit? 

- Ei. Purkkien puolesta ei tarvitse olla huolissaan, Uusitalo hymyilee.

Heikki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti