torstai 27. maaliskuuta 2014

Vertailussa purkkikolmikko: lihoina possu, riista ja broileri

Perinteinen soppa sai testissä rinnalleen uutuudet: riista- ja broilerihernarit.



Hernekeitot liedellä
Kymppi-Maukkaat on toijalalainen ruoanvalmistaja, joka lienee parhaiten tunnettu mämmistään. Yritys valmistaa kuitenkin myös perinteistä sianlihahernekeittoa, palvilihahernekeittoa sekä kasvishernekeittoa. Uutuuksina firma laittaa tölkkiin myös riista- ja broilerihernekeittoja.

Päätimme ottaa testiin perinteisen keiton sekä uutuuspurkit ja kokeilla, miten mämmintekijältä onnistuu hernekeiton kokkaus! Emme testanneet kasvishernekeittoa.

Perinteinen hernekeitto


Silmämääräisesti perinteinen hernekeitto näytti juuri siltä, mitä nimikin lupaa: perinteiseltä. Toisin sanoen tavara oli melko tasaiseksi massaksi jauhettua, eikä keitosta löytynyt juurikaan isompia herneenpaloja tai lihasattumia. "Tätä voisi imeä pillillä", kuului eräs luonnehdinta.

Keittoa leimasi myös eräänlainen vetisyys. Se johtui osin olemattomasta suutuntumasta, kun kielensyrjä ei tavoittanut herneitä tai lihoja. "Tyypillinen jauhokeitto", oli yksi yhteinen arvio testipöydässä. Toisaalta pidempiaikainen muhittelu kattilassa olisi voinut tehdä sopalle nannaa, mutta purkkihernekeittoa ei liene tarkoitettu ns. slow foodiksi.

Nimensä veroista arvosanaa Kymppi-tuotteiden perushernari ei saa, vaan arvioimme sen keskinkertaiseksi purkkiärdäriksi.

Riistahernekeitto


Jo sana riista loi paneelin mieleen erilaisia mielikuvia. Riistahernekeittosta tuli mieleen herraskaisen kartanonväen keitto, kun taas osa panelisteista sijoitti keiton mielessään korpimaille ja metsätyöläisten laavujen ääreen.

Keitosta erottui selkeitä paloja riistaa, ja riistan maku erottuikin kohtalaisesti keitosta. Paneeli piti riistakeiton suutuntumaa parhaana testatuista keitoista, mutta maku puolestaan jätti toivomisen varaa. Yksi panelisti valitteli hieman suolan puutetta, mutta sanoi että tämä keitto toisaalta hyötyi sinapin lisäämisestä. Riistakeiton heikkoa suosiota kuvaa se, että sitä haettiin viimeisenä lisää maistelukierroksen jälkeen.

Tunnelmat riistahernekeiton maistelun jälkeen olivat hiljaisen hämmentyneet. Tällaistako tämä nyt oli? Pieni pettymys, mutta kukaan ei sitä uskaltanut heti sanoa. Ehkä juuri alussa syntyneet mielikuvat olivat nostaneet odotuksia korkealle. Tätä keittoa oli odotettu eikä se pystynyt tarjoamaan parempaa elämystä. Se ei vienyt meitä kartanon ruokapäytään tai laavulle rakovalkean ääreen.

Ristiriitainen broilerihernekeitto


Broilerihernekeitto jakoi mielipiteitä. Perinteisen hernekeiton tavoin se oli melko vetistä ja jauhoista, kuten purkkihernekeitot yleensä. Broileri kuitenkin oli keitossa yllättävän isoina palasina ja maistui. Mutta maistuiko se hyvältä vai pahalta, jakoi mielipiteitä. Sinappia käyttävä Heikki ei arvostanut broilerin makua. Antti sen sijaan kokeili keittoa ensin ilman ja sen jälkeen sinapin kera. Antin arvion mukaan keitto maistui paremmalta ilman. Ilja puolestaan ei käytä kyseistä maustetta ja piti keitosta eniten, joten rajoitetun otoksen perusteella tämä keitto toimii parhaiten ilman sinappia.

Myös se, saako hernekeitossa ylipäätään olla broileria jakoi mielipiteitä. Toisaalta se koettiin jännittävänä kokeiluna, toisaalta broilerin käyttöä pidettiin miltei pyhäinhäväistyksenä.

Loppukommentit


Antti: Parhaan maun jätti suuhun perinteinen possukeitto. Mutta kisa oli tiukka, ja broilerikeitto pääsi lähelle. Se oli jotain uutta ja pääsi yllättämään rohkeudellaan. Riistahernekeitto jäi pettymykseksi, vaikka ei heikko ollutkaan. Maustaminen vaikuttaa paljon näköjään myös purkkihernekeitoissa.

Heikki: Kolmesta kovasta purkista arvioin parhaaksi perinteisen, keskiverroksi luokittelemani possunlihahernekeiton. Se ei kerää minulta suuria moitteita, mutta ei kiitoksiakaan. Kakkoseksi kirii riistahernekeitto. Se sai aikaan juhlavia mielikuvia, mutta maistelusta jäi ristiriitainen olo. Broilerihernekeitto vaikutti epäilyttävältä alusta alkaen, enkä myöskään pitänyt sen mausta. Siivekäs hernekeitto onkin mielestäni kisan selvä jumbo – rohkea, mutta sairas kokeilu, jolla ei ole edessään pitkää elämää kaupan hyllyillä. Broilerin aiheuttamia traumoja on päästävä hoitamaan Pamilolle.

Ilja: Kelvollisia keittoja, mutta eniten pidin broilerikeitosta. Riistakeitto oli lievä pettymys. Kaikki kuitenkin valovuosien päässä Pamilon keitosta.

Ilja, Antti ja Heikki


Broilerihernekeitossa oli näkyvästi broileria.

Totista työtä, mutta myös hymy herkässä.



















Tarkkaa vertailua kaikilla aisteilla. Jokaisella keitolla oli lisukkeena ruisleipä, mieto sinappi ja maidot sekä piimä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti